BG
  »  Училище за родители

Обичайте детето разумно

Отглеждайте децата с любов, това е напълно достатъчно, за да растат уверени и успешни, призовават много съвременни психолози. Според доктор Рос Кембъл, американски психятър и популярен автор в областта на взаимоотношенията родител – дете, безусловната родитесла обич стимулира по най-добрия начин емоционалното развитие на детето и неговото самочувствие. Родителят трябва да се собразява и нагажда спрямо темперамента на детето. Неговата любов е в основата на правилното възпитание, тъй като детето като огледало връща това, което е получило. Успоредно с това всичко във възпитанието трябва да бъде предварително изяснено и поставено в границите на дисципнината, контрола и ограничениета, но прилагано чрез искрена любов.

Как на практика да управлявате огромната си родителска любов, за да отгледате и възпитат добре наследника си:

-        Не фаворизирайте. Един от най-ярките сигнали, че сте се отклонили от златната среда е, ако усетите, че поставяте детето на първо място във всички ситуации.

-        Не казвайте „Никой няма да те обича толкова много като мен“. Тази реплика тласка към прекалена и нездравословна привързаност. Тя може да породи страх у детето, че никъде другаде няма да открие истинска любов и вярност.

-        Бъдете търпеливи. Когато у вас се породи силна тревога, че детето може да не се справи с някакво предизвикателство, знайте, че това е ваш страх, не негов.

-        Когато детето плаче, не плачете с него. То няма нужда от подобна съпричастност. По-скоро трябва да вижда, че вас не ви е страх от ситуацията, която го е изплашила.

-        Показвайте обич не само към детето, но и към другите членове на семейството. Така вашият наследник се учи да обича бъдещото си семейство.

Вярата в чудеса е важна за творческото мислене

Зъбната феичка взема падналото млечно зъбче и на негово място оставя малък подарък. Дядо Коледа сбъдва най-съкровените желания. Не се ли крие в тези свръх естествени същества част от очарованието на детския свят? С това са съгласни някои майки и татковци. Но други смятат, че вярата в чудеса в ранна възраст превръща неизбежната среща с реалността в болезнен сблъсък, който носи куп разочарования.

След поредица от изследвания британски учени заключиха: нереалистичните сюжети и персонажи развиват творческите способности, стимулират въображението и разширяват мащабите на детското мислене. На същото мнение са и психолозите. Те смятат, че който не е фантазирал в детсвото си, не може да излезе от рамките на знанията и уменията си, не може да твори. А най-добра храна на фантазиите дава вярата в чудеса.

Психолозите съветват да не убеждавате малкото дете, че играчките са просто предмети. За него те си имат свой живот и детето не се замисля, че в игрите то изпълнява действията вместо тях. И поне до 7 годишна възраст съхранете илюзията, че именно белобрадият старец с шейната носи подаръците на Коледа. А какво ще се случи след това и няма ли детето да се почувства измамено, узнавайки истината, няма ли да изгуби доверието в най-близките си? Всичко зависи от родителите и от начина, по който ще поднесат истината.

Психолозите съветват да не избързвате, а да изчакате момента, в който детето ще ви попита: „Вярно ли е, че Дядо Коледа не съществува?“. Тогава отвърнете с въпрос: „А ти как мислиш?“. Ако получите положителен отговор, кажете: „Ама ти вече си знаел“. В случай, че детето не е готово да приеме истината, кажете: „А ти искаш ли да вярваш в Дядо Коледа“ и му дайте време да помисли. Ако магията вече е изчезнала, успокойте го и го уверете, че на Коледа ще има и елха, и подаръци, и празник. Предложете му да пази тайната от по-малките. На детето ще му хареса да се чувства като пазител на илюзията и ще разбере, че всъщност историята за Дядо Коледа не е никаква измислица, а истинско чудо.

 

Съвети за лесно усвояване на азбуката

по Гордън Драйде и Джанет Вос

 • Нарисувайте думата в любимия си цвят
 • Отбележете трудните за запомняне букви така, че да се различават от останалите. Например да са по-големи или в различен цвят.
 • Разделете думата на части от три букви и ги поставете на отделни листа.
 • Нарисувайте буквите върху познат фон – например къщата или кучето им. После ги поставете над рисунката.
 • Ако думата е дълга да се напише с по-дребни букви, така, че да се обхваща с поглед.
 • Да се рисуват думите с пръсти и мислено да си представят това, което пишат.

Колко е полезно да се учат стихчета на изуст

     Прави ли ви впечатление с какво удоволствие детето слуша стихчетата, които му четете? Неслучайно много писатели съчиняват приказки в стихотворна форма. Римите предизвикват интерес и се възприемат много лесно заради тяхната мелодичност и напевност. Малките момичета и момчета ги запомнят бързо и с радост ги възпроизвеждат.
     Специалистите твърдят, че заучаването на стихове развива паметта, а от там и цялата способност на детето да бъде обучавано. Важно правило е да не се четат твърде дълги текстове наведнъж, а да се разбиват на части. Препоръчва се четенето да не трае повече от 10 минути. На 5-6 годишното дете може да предложите по-дълги и по-задълбочени текстове.
     Ако предстои празник в градината и детето трябва да наизусти стихче, помогнете му. Уверете се, че добре е запомнило думите, за да бъде спокойно и уверено, когато се изправи пред публика. Това е още един начин да заявите вашата съпричастност към неговите вълнения.
     Психолозите издават интересен трик в рими за отвличане на вниманието, който бихте могли да изпробвате. Когато сте навън и детето започне да капризничи, тихичко започнете да му рецитирате на ухото любимите стихчета. Пренасочвайки вниманието си, то ще започне заедно с вас да реди познатите думички.

Четете, общувайте и играйте едновременно

Книгите развиват интелекта и ума, обогатяват речника, увеличават знанията, разширяват мирогледа и повишават самочувствието. Много родители искат децата им да бъдат в отбора на четящите хора и започват от ранна възраст да ги приобщават към литературата. Според възпитатели и детски психолози четенето на подрастващите си има особености. То трябва да бъде интерактивно, за да ги провокира към емоционално, интелектуално и сензорно съпреживяване на сюжета. Експертите извеждат 3 правила за по-интересно и ефективно четене с разбиране.
-    Задавайте въпроси. Това е в основата на интерактивното четене.
Още с отварянето на книгата обърнете внимание на илюстрациите и ги коментирайте. Поискайте мнението на детето. Действайте по този начин дори то да е малко и все още да се учи да говори. Постепенно ще трупа думи в речника си, ще започне да преразказва отделни епизоди и по-добре да изрязява мислите си, което по-късно ще го улесни в училище. Когато срещнене непозната за детето дума, спрете четенето, за да я обясните. Питайте малкия слушател какво мисли за героите и техните постъпки. Споделете вашите впечатления, правете догадки за развитието на сюжета и паралели с реалността.
-    Проявете артистичност. Докато четете, използвайте различни интонации. Нека всеки герой да говори със свой глас. Имитирайте звуци, правете мимики и физиономии, пейте. Тези екстри позволяват да приковете детското внимание, да поставите смислови акценти, да изразявате своето отношение към описаните събития.
-    Съобразете четивата с възрастта и вкуса. Много е важно да избирате книжки, които са подходящи за вашето дете. За най-малките са предназначени богато илюстрираните издания с реалистични рисунки и кратък текст. Хлапетата обичат повтарящи се уводни изречения (Имало едно време...) и рими.
Хубаво е детето да ви гледа, докато четете – седнете срещу него и дръжте днижката така, че то да вижда лицето ви и движението на устните. Това е особено важно за най-малките слушатели.

Лесен начин да отучите детето да прекъсва вашия разговор

Как да научите детето да не ви прекъсва – по тази тема са изписани много редове и са давани много съвети. Проблемът не е лесен за преодоляване и засяга почти всички деца в ранна възраст. Колкото и да обяснявате на едно малко момче и момиче, че не е възпитано директно да се намесва в разговор, трудно ще ви разбере. То смята за изключително важно онова, което иска да ви каже, и разбира се, не търпи отлагане. Ето тактика за успех дори при 3 годишни.

Обяснете на вашето дете, че когато иска да сподели нещо с вас, но точно в този момент вие разговаряте с някого, да сложи ръка върху китката ви и да чака. Вие ще сложите ръката си върху неговата. Така, без да прекъсвате диалога, му давате знак, че знаете за желанието му и ще откликнете в първия удобен момент. Когато приключите важната част в разговора с вашия събеседник, обърнете се към детето и му дайте думата.

Родителите първи учат детето да уважава себе си

Самоуважение е убеждението на човек, че той е ценен и значим такъв, какъвто е. То започва да се формира първо в семейната среда чрез взаимоотношенията между детето и родителите. Психолозите обясняват, че безусловната любов на майката и таткото е в основата на себеуважението.

Децата с ниска самооценка проявяват по-голяма чувствителност към неуспехите, от колкото към успехите. Завишената самооценка пък е причина за на рушения в поведението и психичното равновесие. Тя води до постоянно търсене на признание, независимо дали е заслужено. Такива деца често провокират конфликти в групата, защото са недоверчиви и подозрителни.

Изграждането на самоуважение изисква да заложите на три принципа – конкретност, искреност и правдивост. С други думи похвалете детето искрено за нещо конкретно, което му се е получило добре. Поощрявайки адекватно добрите постижения, укрепвате неговото самоуважение и то се чувства добре в собствената си кожа.

Дядо Коледа не е само за послушните деца

Дойде ли декември, коледният дух потепенно ни завладява. За децата е съвсем естествено да вярват във вълшебници. Особено, ако носят и подаръци.

Психолозите обясняват, че в ранна възраст човек възприема света чрез чудеса. Между четвъртата и седмата година се полагат основите на вярата в доброто и силната надежда, че то ще победи несправедливостта и лъжата. А Дядо Коледа е образ, свързан с вярата и надеждата. Така че той е абсолютно необходим за нормалнното психоемоционално развитие на детето и за обогатяването на неговата фантазия.
Белобрадият старец ни насърчава да бъдем милосърдни и щедри,, затова окуражете вашия син или дъщеря да учваства в благотворителен базар,концерт или друга благотворителна инициатива. Това е чудесен начин да изпълните Коледа със смисъл.

Психолозите съветват да не влизате в клишето, според което Дядо Коледа носи дарове само на послушните деца. Заплахата, че може да останеш без подарък е жестока и напълно противоречи на духа на светлия празник.

Весели празници!

Из в. Всичко за семейството/брой от 3. 12. 2015 г.

За подигравки – строго забранено

Децата още от ранна възраст осъзнават силата на думите и понякога я използват недобронамерно. Подигравките са едно от техните оръжия, когато искат да обидят някого или да не го допуснат в определена група.

Aко вашето дете стане обект на такива словесни атаки, трябва да го научите как да се справя с тях. Но преди това, покажете разбиране към чувствата му. Обяснете, че подиграването е неприемливо поведение, което издава лошо възпитание. Посъветвайте го да не обръща внимание на обидните думи, защото дразнителят очаква ответна реакция. Ако засегнатото дете запази спокойствие, другото няма да се почувства по-силно. Също може да го посъветвате да не играе поне за известно време с детето, което го обижда, както и да сподели с учителите за проблема.

Как да постъпите ако вашето дете е в ролята на присмехулник? Спокойно обяснете, че използването на обидни думи наранява дълбоко другия човек. Попитайте го как би се почувствал на мястото на засегнатото дете. Кажете му, че е нормално да забележи когато някой изглежда различно, но не е хубаво да го коментира публично. Освен това как изглежда човек не е най-важното.

И не забравяйте, че вашият пример има най-голямо значение.

5 правила за уважение към детето

Възпитателните мерки и подходът към всяко дете са разлчини в зависимост от неговата индивидуалност, но съществуват основни правила, които възрастните е желателно да спазват. Ето някои от тях:

 • Не изтръгвайте обещания под натиск – правилно е да обясните на достъпен език какви са последствията от дадено действие
 • Не изисквайте незабавно подчинение – подканата за дaдeно действие трябва да бъде отправена като молба, с уважение към детската личност
 • Поставяйте изпълними задачи
 • Не прекалявайте със забалежките, ограниченията и четенето на морал – има начин да отпуснете повече свобода на детето, като я обвържете с отговорности. Когато е направило грешка, не бързайте да му се карате, а първо внимателно обяснете защо постъпката е неправилна и какво произтича от нея. Така детето ще осъзнае проблема.
 • Не отправяйте заплахи – чрез отправянето на заплахи, вие демонстрирате своето безсилие да се справите със ситуацията. Опитайте се да намерите алтернативни методи да получите от детето, онова, което искате то да направи.